Rulandské modré

  • Kategorie: pozdní sběr
  • Trať: U Boží muky
  • Charakteristika vína: Víno má bleděrubínovou až cihlově červenou barvu, chuť je plná s vyváženým obsahem kyselin. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, maliny a jahody.
  • Kombinace s jídly: Červená vína Pinot noir se podávají v širokých „břichatých“ pohárech, které se plní jen do pětiny až čtvrtiny celkového objemu, aby se široká hladina vína mohla dobře provzdušnit. Lze je podávat bez pokrmů, k tichému obdivu jejich vůní a skladby a k meditování s přáteli. Při stolování se předkládají k pečeným masům, jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas, drůbeži, pokrmům z hub a k mnoha druhům sýrů.
  • Teplota podávání: 16–18 °C
  • Skladování: Teplota 7-13 °C, v temnu bez přístupu světla. Láhev by měla být uložena tak, aby byla zátka zalita vínem. Víno lze vypít hned nebo jej lze uložit do archivu na 3 a více let.
  • Rozbor vína: cukr: 2,50 g/l
    obsah kyselin: 6,35 g/l
    alkohol: 11,50 obj%
    bezcukerný extrakt: 25,70 g/l
  • Obsah lahvovaného vína: 0,75 l