Cabernet Sauvignon (ledové)

  • Kategorie: ledové
  • Trať: U Spálené hospody
  • Charakteristika vína: Má zlatožlutou barvu, ve vůni jsou cítit medové tóny. Hrozny byly sbírány 13.1.2009. Cukernatost naměřeného moštu dosahovala 38°ČNM.
  • Kombinace s jídly: Hodí se především jako aperitiv a k sladkým jídlům.
  • Teplota podávání: 11–15 °C
  • Skladování: Teplota 7-13 °C, v temnu bez přístupu světla. Láhev by měla být uložena tak, aby byl korek zalit vínem. Víno lze vypít hned nebo jej lze uložit do archivu na 3 a více let.
  • Rozbor vína: cukr: 205 g/l
    obsah kyselin: 2,0 g/l
    alkohol: 8,50 obj%
  • Obsah lahvovaného vína: 0,20 l
  • Postup výroby: Náročnost výroby těchto vín spočívá ve schopnosti vinaře uchránit úrodu hroznů až do poloviny prosince a se sklizní počkat až do příchodu silných mrazů (min. -7°C). Část vody v hroznech se promění v krystalky ledu a ty se ještě zmrzlé lisují. Odměnou vinaře za jeho trpělivost je pouze malé množství vysoce koncentrovaného moštu s cukernatostí přesahující 30°ČNM. Při vydařeném kvašení dojde vždy jen k částečné přeměně cukru na alkohol.